torstai 2. huhtikuuta 2015

Finlands president och den röda mattan

Hej på er små prinsar och prinsessor!

Ni vet säkert alla vad Finlands president heter. Just det! Sauli Niinistö. Han har varit på en resa till Polen och jag var där samtidigt och tittade och lyssnade och jobbade.
 
Mitt jobb är att ta reda på saker, fråga en massa av olika människor och sedan berätta om det i nyheterna.

När en president åker till ett annat land och hälsar på den som bestämmer i det landet kallas det ibland statsbesök. Det är jättenoga med allt då. Det finns en tjock bok med regler för hur man ska gå, stå, sitta och prata på statsbesök.

I Polen har de också en president. I en del länder har de ju en kung eller en drottning istället. Presidenten i Polen heter Bronislaw Komorowski. När en så viktig gäst som en president kommer på besök rullar man ut röda mattor där gästen får gå. Det ser festligt ut.

När presidenterna hade gått in rullade man ihop mattorna. Det finns kanske ett särskilt skåp för dem inne i slottet.



















Här kan ni se de båda presidenterna och också båda ländernas flaggor.



I det här rummet fanns det en rolig örn på en flagga på väggen.

När presidenten rör sig utomhus finns det hela tiden starka livvakter som ser till att ingen kan komma fram och säga något fult eller göra något dumt åt presidenten.
Livvakten är han som ser så bestämd ut framme i bilden.


Presidenten åkte bil men det var en lång rad hästar som gick framför och efter bilen. Det såg stiligt ut.









President Niinistö var två dagar i Polen. Också hans fru var med. Hon heter Jenni Haukio. Jag tror att presidenten är mycket stolt över henne. Hon ser så trevlig ut och verkar vara väldigt vänlig mot alla.

Den andra dagen av sin resa åkte de till en stad som heter Gdansk. Där var det jättekallt, det blåste och regnade.
Jag tycker man ser att de här musikanterna fryser. De spelade när presidenten kom hit.

I Gdansk var presidenten och hans fru på ett museum. Där får man lära sig om sådant som hände i den här staden när era pappor var små sandlådslekare.

Det var så att många människor var arga på dem som bestämde om deras jobb. Då började de strejka och krävde att de skulle få mera lön och bestämma mera själva. Att strejka betyder att man inte jobbar fast det är arbetstid.


På den tiden syntes en man som heter Lech Walesa hemsk ofta på tv också hos oss. Jag beundrade honom för jag tyckte att han var modig som vågade säga vad han tänkte.

Senare blev han president i Polen. Nu är han pensionerad. President Niinistö träffade honom och jag tyckte om att få se Lech Walesa på riktigt.








Så här ser det ut inne i museet.

Huset är nybyggt och de bruna väggarna är byggda av stålskivor från Finland.










I museet finns det ett bibliotek och ett lekrum. Det såg roligt ut.








Jag frågade av president Niinistö om han är intresserad av historia. Historia är alltså allt sådant som har hänt förr i världen. Han sa att han är mycket intresserad av allt som han ännu inte vet. Det tycker jag är klokt sagt. Ni tycker säkert också om att lära er nya saker.

Tusen kramar av Famo!