tiistai 25. lokakuuta 2016

Ibland är det råddigt och smutsigt

Hej på er mina små sötnosar!

Ibland reser Famo till sådana ställen som inte är så fina. Förra veckan reste jag till en stad som heter Tjeljabinsk och där såg jag mycket skräp.

Tjeljabinsk ligger nästan tvåtusen kilometer från Moskva. Det är en väldigt lång väg. Som tur flög jag dit, annars hade jag nog ännu inte kommit fram!

Den första morgonen såg jag något fiffigt när jag tittade ut genom fönstret i hotellet. På bakgården stod det soptunnor som hade en fotpedal. Då man trampar på den öppnas locket. Tänk så bra om man har händerna fulla med soppåsar!

En sak var inte så bra. De sorterar inte soporna alls, utan slänger allt i samma låda och sedan förs allt till en jättestor avstjälpningsplats.
 
Det är ganska fånigt att göra så. Det finns ju mycket som man kan använda på nytt. Till exempel papper, metall, glas och tyg borde man ta till vara.
 Ni kan tro att det luktade illa vid soptippen. Där flög himla många måsar som hittade mat bland skräpet. De var säkert de enda som var nöjda!

Nästa år ska den stora soptippen stängas och sedan är det meningen att stadens smartaste människor ska hitta på ett sätt att samla in sådant som går att använda bland soporna. Jag vet inte om de kommer att lyckas.

Tjeljabinsk är en riktigt fin stad med väldigt breda gator. Där finns också en gågata. Där får inga bilar köra.

Och på en vägg har någon målat en skojig katt. Den ser söt och fin ut, tycker jag.

De har också en kyrka som jag tycker är vacker. Ja, de har ju förstås många kyrkor, men just den här tyckte jag särskilt mycket om. De ryska kyrkorna har speciella runda dekorationer på sina torn. Dekorationerna kallas kupoler. Ibland är de guldfärgade, ibland till exempel gröna som här.

Det bor en miljon människor i Tjeljabinsk. Det är alltså en väldigt stor stad. Jag hann bara se en liten, liten del av den.

Nu ska ni ha det så skönt och leka snällt!

Tusen kramar av Famo